15.05.2020

Шановні власники папуг, якщо ви вивозите свого улюбленця до країн Європейського союзу, хочемо звернути вашу увагу на те, що згідно з Рішенням Європейської комісії від 22 грудня 2006 року № 2007/25 / ЄC птах, що вивозиться до країн Європейського союзу, має бути досліджений на пташиний грип H5N1.

Відповідно вимог Керівництва МЕБ по діагностичних тестах і вакцинах для наземних тварин для досліджень на антиген або геном H5N1 (пташиний грип типу А) в домашніх птахів необхідно відібрати два зразка: ротоглотковий (змив із зіву) і клоачний (змив з клоаки), а також здати два окремих аналіза.

Pet birds that require the test for detection of avian influenza H5N1 antigen or genome (Option D) have to have two swabs taken: oropharyngeal and cloacal (as per Manual of Diagnostic Test and Vaccines for Terrestrial Animals of the OIE) - (oropharyngeal - Throat Swab;  cloacal - faecal swab).

Наявності одного з цих аналізів не достатньо.

Зверніть, будь ласка, увагу, що аналізи на пташиний грип з посліду птахів - не приймаються.

У звіті про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу має бути зазначено, що в лабораторії досліджені зразки змивів з клоаки та зіву папуги. Хочемо зазначити, що результати випробувань у звіті щодо однієї особини можуть бути зазначені як в одному рядку, так і в двох окремих рядках документу.

Будьте уважні! Для успішного і безперешкодного перетину кордону, а також уникнення серйозних проблем при проходженні митного та ветеринарного контролю ретельно перевіряйте усі документи на ваших улюбленців до поїздки за кордон.