17.03.2021

Шановні любителі птахів, в зв’язку з вашими частими зверненнями до нас за допомогою щодо «легалізації» птахів чи допомогою в оформленні документів з метою вивозу  птахів за кордон, хочемо роз’яснити наступне:

Безліч зникаючих видів екзотичних птахів знаходяться під охороною Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникненняВ зв'язку з цим переміщення більшості птахів через митну зону України можливо виключно за наявності відповідних дозволів Адміністративних органів СІТЕС.

Це стосується як природних видів, так і міжродових або міжвидових гібридів. На імпорт та експорт таких видів потрібні спеціальні Дозволи CITES.

Тому, купуючи собі птаха, в першу чергу обов’язково зверніть увагу на наявність документації, що додається до цього птаха.

Якщо ви не знаєте як повинні виглядати документи, ви можете звернутися до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України за роз'ясненням інформації щодо наявності у продавця необхідної обов'язкової документації, де ви отримаєте вичерпну інформацію, що вас цікавить.

Пам'ятайте, що купуючи собі птаха без необхідних обов'язкових документів, ви ризикуєте придбати улюбленця, ввезеного в Україну незаконним шляхом, або виведеного в неволі від батьків, ввезених незаконним шляхом. Отже, в разі вашого виїзду за кордон, ви ризикуєте залишити свого улюбленця без вашої опіки.

Хочемо звернути вашу увагу на те, що відповідно до розділу VIII "Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах", при відчуженні диких тварин продавець тварини зобов'язаний забезпечити покупця достовірною інформацією про вид, підвид, стан здоров'я та інші якості тварини, а також про умови її утримання (п. 8.1. Порядку).

Якщо продається дика тварина з числа видів, що занесені до Червоної книги України або підлягають охороні відповідно до чинних міжнародних договорів України CITES, продавець тварини зобов'язаний надати покупцеві документ, що засвідчує законність набуття її у власність (п. 8.2. Порядку).

Тому купуючи будь-якого птаха, в першу чергу ви повинні звернути увагу на наявність відповідної документації, що є невід'ємною частиною птаха.

Якщо ж вам при купівлі птаха продавець не надав необхідні документи, то в такому випадку в нас відсутні правові підстави, за якими ми б могли вам надати допомогу.

Хочемо наголосити, що ми, як громадська організація, керуємося законами України, а також статутом ВГО «ЗООСВІТ», тому ведемо облік птахів та надаємо документальну підтримку виключно членам нашої Організації.